Werkloosheid gedaald in derde kwartaal

14 november 2014

Het CBS meldt vandaag (vrijdag 14 november) dat in het derde kwartaal 2014 de werkloosheid in Nederland voor de tweede keer op rij is gedaald. Het aantal banen en vacatures nam toe. De werkloosheid is vooral afgenomen onder 25- tot 45-jarigen. Ook bij de overige categorieën is sprake van een daling maar minder sterk.

Het aantal mensen dat minstens een jaar geen baan heeft, de langdurig werklozen, stijgt relatief wel. Met name bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig. In het derde kwartaal was 45 procent van alle werklozen minimaal een jaar werkloos. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig; ruim 60 procent van de oudere werklozen was tenminste een jaar werkloos.

Grootste banenstijging vond plaats in de zakelijke dienstverlening. Het aantal vacatures is in het derde kwartaal 2014 weer toegenomen en kwam eind september uit op 113.000. Dit zijn er 5.000 meer dan een kwartaal eerder.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt in een reactie op de cijfers: "Dit duidt erop dat het herstel van de arbeidsmarkt doorzet en meer mensen aan de slag kunnen. Belangrijk, want pas dan gaan mensen het herstel van de economie ook daadwerkelijk ervaren."

Bron: www.nu.nl

Foto: Freeimages