Meer werknemers met twee banen

15 november 2014

Een groeiende groep Nederlanders houdt er niet één baan op na, maar twee. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vorig jaar 467.000 werknemers waren met twee banen. Dit aantal is de laatste jaren geleidelijk opgelopen. Zo had het afgelopen jaar 7,6 procent van alle werknemers twee banen en was dit tien jaar terug 5,5 procent.

Ongeveer twee derde combineert twee banen als werknemer. Het gaat hierbij met name om vrouwen. De sterkste toename deed zich niettemin voor bij personen die een hoofdbaan als werknemer in loondienst combineren met werk als zelfstandige.

Jongeren hebben relatief vaak twee banen. Van de 15- tot 25-jarige werknemers die ten minste 12 uur per week werken, heeft inmiddels ruim 13 procent twee banen. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt dat aandeel tussen de 6 en ruim 7 procent.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat 21% van de beroepsbevolking gedwongen een tweede baan heeft om financieel rond te komen. Daar staat tegenover dat een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking een dubbele baan neemt om heel andere redenen. Bijvoorbeeld voor de afwisseling (25%) of om zich verder te ontwikkelen (16%).

Bron: www.penoactueel.nl

Foto: Freeimages