Iets meer mensen met beperking aan het werk

10 november 2014

900 extra mensen zijn vorig jaar door bedrijven in de sociale werkvoorziening geplaatst. Totaal werkten 35.4000 mensen met een beperking bij deze werkgevers, het overgrote deel via detachering. Dit blijkt uit gepubliceerde branchecijfers van de sector.

Het percentage WSW’ers (Wet Sociale Werkvoorziening) dat via sociale werkbedrijven bij gewone werkgevers aan de slag is gegaan is in acht jaar gestegen van 19 tot 34 procent. WSW’ers zijn mensen die vanwege een psychische, lichamelijke of verstandelijke beperking niet het minimumloon kunnen verdienen.

Volgens Cedris, de organisatie van de sociale werkplaatsen, is detachering een succesvolle manier om mensen met een beperking aan de slag te helpen bij gewone bedrijven. Het formele werkgeverschap ligt bij het sociale werkbedrijf.

Volgens Cedris voorzitter Job Cohen hebben veel gemeenten in Nederland nog niet besloten of ze volgend jaar gehandicapten bij gewone bedrijven gaan plaatsen. ,,Daar maak ik mij grote zorgen over. Er is toegezegd dat er 125.000 banen moeten komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Detacheringen zijn van cruciaal belang om dat aantal te halen'', aldus Cohen.

Bron: www.penoactueel.nl

Foto: Freeimages