Files kosten bedrijfsleven tot 800 miljoen

24 november 2014

In 2013 hebben de files op de Nederlandse snelwegen tussen de 613 en 797 miljoen euro gekost. Dit blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van TNO  in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO.

De dagelijkse files zorgen voor meer brandstofgebruik en tijdverlies. Andere kosten is tevens een gevolg van de files. Zo worden extra voertuigen ingezet om goederen toch op tijd af te leveren en worden er aanpassingen gedaan in de rit- en routeplanning.

De duurste file van het afgelopen jaar staat op de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein. Gevolgd door de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder.

TLN en EVO stellen dat de investeringen in infrastructuur de afgelopen jaren wel vruchten hebben afgeworpen. Door extra asfalt is de filedruk in 2013 op een groot aantal belangrijke knelpunten gedaald en is de schade afgenomen. Zorgelijk is echter dat de filedruk in 2014 weer oploopt. De overheid wordt dan ook aangeraden door te gaan met de aanpak van een groot aantal knelpunten.

Bron: www.nu.nl

Foto: Freeimages