CPB: economie groeit stuk sneller dan verwacht

11 augustus 2015

De economie trekt steviger aan dan gedacht. Dit jaar groeit de economie met 2 procent en volgend jaar zelfs met 2,4 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) raamde de groei in maart nog op respectievelijk 1,7 en 1,8 procent. In juni had het CPB de groei voor volgend jaar al verhoogd naar 2,1 procent.

In alle sectoren van de economie zit de groei. De export neemt volgend jaar flink toe, consumenten geven meer uit en bedrijven schroeven investeringen op.

De koopkracht valt wat lager uit dan eerder geraamd maar wordt volgend jaar met een gemiddelde stijging van 1,1 procent een stuk beter. Deze koopkrachtstijging geldt niet voor iedereen. Zo gaan tweeverdieners er 1,8 procent op vooruit maar alleenstaanden 0,2 procent. Mensen met een uitkering en gepensioneerden leveren volgend jaar respectievelijk 0,3 en 1,1 procent in.

Door de aantrekkende economie komen er banen bij en daalt de werkloosheid volgend jaar gestaag naar 600.000 mensen, dat is 6,7 procent. Het begrotingstekort van de overheid neemt ook af.

Bron: www.nos.nl

Foto: Freeimages